rondel

#ciasta, #desery, #szarlotka, #jabłka, #cukier puder, #proszek do pieczenia, #cukier waniliowy, #śmietana, #mus, #mąka ziemniaczana, #Thermomix

31 lipca 2022

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Szarlotka z musem jabłkowym

Przepyszna szarlotka z musem jabłkowym.

Przepis znalazłam na stronie https://wszystkiegoslodkiego.pl/.

Odrobine go przerobiłam ;)

Składniki

Ciasto:

  • 60 g cukru pudru (sposób przygotowania tutaj)

  • 400 g mąki pszennej

  • 2 łyżki cukru waniliowego (sposób przygotowania tutaj)

  • szczypta soli

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 200 g masła

  • 4 żółtka

  • 3 łyżki śmietany 12 %

Nadzienie:

  • 1000 g musu jabłkowego (sposób przygotowania tutaj)

  • 50-60 g mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • 2 - 3 łyżki bułki tartej (sposób przygotowania tutaj)

  • cukier puder do oprószenia 

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą i cukrami. Dodać zimne masło, posiekać dokładnie nożem. Dodać żółtka oraz śmietanę 12 %, wyrobić ciasto. Owinąć folią spożywczą, schować na godzinę do lodówki. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną z nich przykryć dno blachy posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułka tartą, ponakłuwać widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (góra - dół) około 15 minut. Do musu jabłkowego dać mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać. Podpieczony spód posypać bułką tartą, wyłożyć przygotowany mus jabłkowy, przykryć resztą ciasta, ponakłuwać widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (góra-dół) około 30 minut. Przykryć folią aluminiową (świecącą stroną na wierzch), piec jeszcze 20 - 25 minut. Przed podaniem na stół posypać cukrem pudrem.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukry, dodać masło pokrojone na kawałki, mąkę, żółtka, sól, śmietanę 12 % i proszek do pieczenia, wymieszać przy pomocy kopystki 30 sekund/obr. 5. Zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, wymieszać przy pomocy kopystki 30 sekund/obr. 5. Owinąć folią spożywczą, schować na godzinę do lodówki. Umyć naczynie miksujące. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną z nich przykryć dno blachy posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułka tartą, ponakłuwać widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (góra - dół) około 15 minut. Do musu jabłkowego dać mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać. Podpieczony spód posypać bułką tartą, wyłożyć przygotowany mus jabłkowy, przykryć resztą ciasta, ponakłuwać widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (góra-dół) około 30 minut. Przykryć folią aluminiową (świecącą stroną na wierzch), piec jeszcze 20 - 25 minut. Przed podaniem na stół posypać cukrem pudrem.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: