#ciasta, #desery, #szarlotka, #jabłka, #cukier puder, #proszek do pieczenia, #cukier waniliowy, #śmietana, #mus, #mąka ziemniaczana, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Przepyszna szarlotka z musem jabłkowym.
Przepis znalazłam na stronie https://wszystkiegoslodkiego.pl/.
Odrobine go przerobiłam ;)
Ciasto:
60 g cukru pudru (sposób przygotowania tutaj)
400 g mąki pszennej
2 łyżki cukru waniliowego (sposób przygotowania tutaj)
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g masła
4 żółtka
3 łyżki śmietany 12 %
Nadzienie:
1000 g musu jabłkowego (sposób przygotowania tutaj)
50-60 g mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
2 - 3 łyżki bułki tartej (sposób przygotowania tutaj)
cukier puder do oprószenia
Wykonanie tradycyjne:
Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą i cukrami. Dodać zimne masło, posiekać dokładnie nożem. Dodać żółtka oraz śmietanę 12 %, wyrobić ciasto. Owinąć folią spożywczą, schować na godzinę do lodówki. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną z nich przykryć dno blachy posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułka tartą, ponakłuwać widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (góra - dół) około 15 minut. Do musu jabłkowego dać mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać. Podpieczony spód posypać bułką tartą, wyłożyć przygotowany mus jabłkowy, przykryć resztą ciasta, ponakłuwać widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (góra-dół) około 30 minut. Przykryć folią aluminiową (świecącą stroną na wierzch), piec jeszcze 20 - 25 minut. Przed podaniem na stół posypać cukrem pudrem.
Wykonanie w Thermomixie:
Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukry, dodać masło pokrojone na kawałki, mąkę, żółtka, sól, śmietanę 12 % i proszek do pieczenia, wymieszać przy pomocy kopystki 30 sekund/obr. 5. Zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, wymieszać przy pomocy kopystki 30 sekund/obr. 5. Owinąć folią spożywczą, schować na godzinę do lodówki. Umyć naczynie miksujące. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną z nich przykryć dno blachy posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułka tartą, ponakłuwać widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (góra - dół) około 15 minut. Do musu jabłkowego dać mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać. Podpieczony spód posypać bułką tartą, wyłożyć przygotowany mus jabłkowy, przykryć resztą ciasta, ponakłuwać widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (góra-dół) około 30 minut. Przykryć folią aluminiową (świecącą stroną na wierzch), piec jeszcze 20 - 25 minut. Przed podaniem na stół posypać cukrem pudrem.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: